Британският премиер Тереза Мей е поискала скок в таксите за студентите

...
Британският премиер Тереза Мей е поискала скок в таксите за студентите
Коментари Харесай

Мей иска скок на студентските такси след Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей е поискала скок в таксите за студентите от Европейски Съюз след Брекзит. За проекта на английското държавно управление да промени цената на образование в английски университети за жители на Европейски Съюз след Брекзит съобщава „ Файненшъл таймс “, представен от БГНЕС.

Тереза Мей желае да увеличи повиши тарифите до равнището на тези, които заплащат студентите от трети страни. Предложението да се спре преференциалното отнасяне на студенти от Европейски Съюз идва от министъра на образованието Деймиън Хиндс и окончателното решение по него към момента не е взето.

Критиците на тази самодейност настояват, че това ще подкопае конкурентоспособността на Обединеното кралство. Министерството на финансите към този момент е изразило угриженост, че заради повдигането на тарифите притокът на надарени младежи в страната ще намалее. Според вътрешните оценки на държавното управление, тази стъпка може да понижи броя на студентите от страните от Европейски Съюз с две трети.

Сега студенти от страните от Европейски Съюз учат в британските университети при същите условия като английските жители. Обучението е лимитирано до 9 250 паунда на година, студентите от Европейския съюз също имат право на студентски заеми за образование, обезпечени от държавното управление.

Министър Хиндс желае да стартират да се постановат по-високи такси на европейските студенти още през образователната 2021/2022 година, когато Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз и да излезе от преходния интервал.

Един от причините на министъра е, че английското държавно управление не би трябвало да издава студентски заеми с невисок лихвен % на никой различен, с изключение на на жителите на своята страна, тъй като доста заеми, издавани от студенти от Европейски Съюз, в никакъв случай не се възвръщат и няма механизми това да се случи.

През 2017 година 135 000 студенти от страните от Европейски Съюз без английско поданство са се обучавали в университетите във Англия.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР